Rokitnik – uprawa krok po kroku. Jak zadbać o zdrowe krzewy i owoce?

Rokitnik pospolity to niewymagający krzew liściasty, który może pięknie urozmaicić Twój ogród. Jego jaskrawopomarańczowe owoce przyciągają wzrok. Chociaż gatunek ten dobrze radzi sobie nawet w trudnych warunkach, dla zdrowia i obfitego owocowania potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji. Podpowiadamy, jak dbać o rokitnik zwyczajny.
Jakie wymagania ma rokitnik zwyczajny?
Rokitnik zwyczajny/pospolity (Hippophae rhamnoides) to wolno rosnący krzew liściasty, o szerokim, nieregularnym pokroju. Gatunek ten osiąga wysokość 3-6 m i podobną szerokość. Charakteryzuje się lancetowatymi, srebrzystymi liśćmi oraz sztywnymi, ciernistymi pędami. Żółte kwiaty są dość niepozorne, natomiast największą ozdobą rośliny są kuliste, pomarańczowe, jadalne owoce.
Rokitnik nie sprawi Ci większych trudności. Jest odporny na zanieczyszczenia, zasolenie gleby, susze i mróz. Najlepiej czuje się na lekkich, piaszczystych i przepuszczalnych glebach o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie. Unikaj tylko ciężkiego, gliniastego podłoża. Warto dodać, że jest gatunkiem światłolubnym, dlatego należy zapewnić mu słoneczne stanowisko. Jako roślina dwupienna, do owocowania potrzebuje sąsiedztwa osobnika przeciwnej płci. Na kilka żeńskich krzewów powinien przypadać przynajmniej jeden męski okaz.
Rokitnik – uprawa w ogrodzie
Rokitnik zwyczajny to krzew, na który bez obaw mogą zdecydować się nawet początkujący ogrodnicy. Jak pielęgnować rokitnik? Uprawa tego gatunku nie jest trudna. Nawożenie krzewu zwykle nie jest konieczne. Jego korzenie wiążą azot z powietrza, dlatego nie musi być on zasilany tym pierwiastkiem. Wiosną można jednak nawozić go nawozami organicznymi (np. kompostem).
Aby krzew zachował atrakcyjny pokrój i zdrowie, pod koniec zimy lub wczesną wiosną (w lutym/marcu) warto usunąć chore, suche, krzyżujące się i nadmiernie rozrastające się pędy. Do cięcia rokitnika można wykorzystać niezawodny sekator, który pozwoli szybko i bezpiecznie wyciąć zbędne pędy. Rokitnik dodatkowo wytwarza odrosty korzeniowe, które także należy regularnie usuwać.

Chociaż rokitnika nie trzeba chronić przed upałami ani mrozem, w okresie długotrwałej suszy nie należy zaniedbywać jego podlewania. Niedobór wody latem może prowadzić do opadania zawiązków owoców.
Kiedy zbierać i jak przetwarzać owoce rokitnika?
Owoce rokitnika dojrzewają na przełomie września i października, wtedy są już gotowe do zbioru. Niestety, ich pozyskiwanie bywa dość trudne i pracochłonne. Ze względu na ciernie obecne na pędach zaleca się zrywanie w grubych rękawicach. Zbiory możesz też prowadzić również po przymrozkach, kiedy zazwyczaj przebiegają łatwiej.

Choć rokitnik można jeść prosto z krzewu, jego kwaskowy smak sprawia, że częściej wykorzystuje się go do przetworów. Po ugotowaniu świetnie sprawdzi się w dżemach, sokach, pastach kanapkowych czy napojach. Suszone owoce posłużą do przygotowania aromatycznych herbatek. Roślina ta jest ceniona nie tylko w kuchni, stanowi także cenny składnik naturalnych kosmetyków.
Zastosowanie rokitnika w ogrodzie
Zastanawiasz się, czy warto posadzić rokitnik? Uprawa tego krzewu to świetny sposób na urozmaicenie aranżacji ogrodu późnym latem i jesienią oraz pozyskanie wartościowych owoców. Rokitnik sprawdzi się jednak nie tylko jako krzew ozdobny. Będzie również idealny do tworzenia nieformowanych żywopłotów i umacniania skarp. Krzew ten jest szczególnie polecany do ogrodów przyjaznych dla ptaków. Pierzaści goście z pewnością chętnie pożywią się jego owocami.
Bibliografia:
- Kawollek W., Wielka księga ogrodnika i działkowca, Publicat 2008, s. 151-152.
- Malinowska P., Olas B., Rokitnik – roślina wartościowa dla zdrowia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2016, t. 65, nr 2, s. 285-292.
-adaptive-70x70.webp)

-adaptive-70x70.webp)

