Jak założyć ogród warzywny?
-adaptive-1070x540.webp)
Dobrze zaplanowany i starannie pielęgnowany ogródek warzywny to przede wszystkim źródło ekologicznych upraw, może również pełnić rolę istotnego elementu dekoracyjnego działki. Przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby samodzielnie założyć własny warzywnik!
-
Warzywnik - duży czy mały?
Kluczowym czynnikiem, który powinieneś rozważyć planując ogródek warzywny, jest ilość wolnego czasu, którym dysponujesz i który będziesz chciał przeznaczyć na pielęgnację kwitnących roślin. Dobrym rozwiązaniem jest zacząć od niewielkich upraw, by stopniowo – w miarę Twoich możliwości oraz potrzeb – powiększać je o kilka kolejnych m².
Istotną kwestią jest również podział ogródka na zagony i ścieżki. Dostęp do poszczególnych roślin powinien być łatwy i komfortowy. W celu wyeliminowania ryzyka zadeptywania grządek, wyznacz między nimi ścieżki o szerokości ok. 30 cm. Podobnie powinny wyglądać dróżki między zagonami. W ten sposób bez kłopotu przetransportujesz na działkę taczki, glebogryzarkę oraz inne narzędzia niezbędne do pracy w ogródku.
-
Przygotowanie gleby
Gleba przeznaczona pod uprawy powinna być przepuszczalna i bogata w cenne składniki odżywcze. Nasiona warzyw najlepiej rosną w glebie o odczynie obojętnym (pH 6,0- 7,0); gleby piaszczyste są zbyt kwaśne (pH od 3,0 do 5,0), gleby gliniaste i próchnicze – zbyt zasadowe (pH od 8.0 do 9.0). Jeżeli nie jesteś pewien, jaki odczyn ma gleba wyznaczona pod wysiew warzyw, przeprowadź prosty test na poziom kwasowości gleby. Jeżeli wyniki testu wskażą odczyn kwaśny lub zasadowy, postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami. Dzięki nim poprawisz strukturę gleby i unormujesz poziom pH.
Gleba o ustabilizowanym odczynie kwasowości gotowa jest na kolejne zabiegi pielęgnacyjne mające na celu rozluźnienie jej struktury, intensywne napowietrzenie oraz zwiększenie chłonności. Efekt równomiernie przekopanej działki uzyskasz przy pomocy glebogryzarki. To urządzenie spulchni glebę, a w efekcie zwiększy jej zdolność do swobodnego poboru niezbędnych składników pokarmowych. Tych natomiast dostarczy kompost. Wysyp go na świeżo wzruszoną glebę w ilości nie większej niż 5 kg na m². W ten sposób zapewnisz młodym roślinom optymalną dawkę mikro i makroelementów niezbędnych do prawidłowego wzrostu.
-
Zasady planowania warzywnika
Poniższe wskazówki pomogą Ci w zaplanowaniu układu grządek:
- wydziel miejsca stałe na warzywa wieloletnie (w tym m.in.: rabarbar, cebulę, szczypiorek, zioła),
- szybko rosnące warzywa (np. sałatę czy koperek) wysiewaj regularnie, tj. co tydzień. Dzięki temu po upływie ok. 2 miesięcy będziesz mógł zebrać pierwsze liście z kolejno dorastających roślin,
- w małych ogrodach warto komponować ze sobą rośliny o zróżnicowanym tempie wzrostu, np. w sąsiedztwie wolno rosnącej marchwi (odmiana jesienna) lub pod pomidorami i fasolą możesz posadzić szybko kwitnącą rzodkiewkę oraz szpinak (odmiana letnia),
- nie zapomnij o następstwie nasadzeń (dzięki temu zlikwidujesz puste miejsca na grządkach, na których, bez tego zabiegu, szybko zadomowią się chwasty). Po rzodkiewce, szczypiorku, sałacie, kalarepie i szpinaku możesz posiać łubin lub lucernę.
-
Warzywa na podporach
Niektóre gatunki roślin (takie jak pomidory, fasola, ogórki) wymagają specjalnego traktowania. Chcąc umożliwić im swobodny wzrost, podwiąż je na tyczkach lub innych podporach. Ważne, aby ich wysokość odpowiadała docelowej wysokości każdej z roślin. Dzięki temu pędy rosnącej rośliny nie będą na siebie nachodzić, a w konsekwencji – plątać się, uniemożliwiając zbiór warzyw.
Ogród to nie tylko ciesząca oczy roślinność ozdobna. Część dostępnej przestrzeni warto przeznaczyć również na warzywnik. Przemyślany układ grządek wraz z opracowaną kompozycją roślin pozwolą maksymalnie wykorzystać nawet niewielkie poletko.
-adaptive-70x70.webp)
-adaptive-70x70.webp)


