Lawenda - cząstka Prowansji w Twoim ogrodzie
-adaptive-1070x540.webp)
Lawenda, choć wymagająca w pielęgnacji, to jedna z najpiękniejszych roślin ogrodowych. Jej rola nie ogranicza się jednak wyłącznie do ozdabiania przydomowego krajobrazu. Ususzoną lawendę możesz z powodzeniem wykorzystać jako składnik domowych naparów leczniczych oraz przyprawę do potraw.
Gdzie sadzić lawendę?
By cieszyć się widokiem i odprężającą wonią kwiatów lawendy, w pierwszej kolejności musisz wybrać najdogodniejsze miejsce jej uprawy. Roślina ta najlepiej czuje się na suchym, dobrze zdrenowanym i przepuszczalnym podłożu o dużej zawartości wapna, tj. glebie zasadowej (o odczynie pH wahającym się w przedziale 6,5 – 7,5). Jeżeli gleba w Twoim ogrodzie jest zbita, a przez to słabo przepuszczalna,
pamiętaj, aby przy sadzeniu lawendy na dnie wykopanego dołka ułożyć amatorski drenaż; wystarczy, że przysypiesz dno warstwą drobnych kamyków. Lawenda źle znosi natomiast glebę gliniastą. Możesz ją rozluźnić poprzez dokładne przekopanie oraz uzupełnienie mieszanką piasku z kompostem.
By poprawnie rosnąć, lawenda potrzebuje również dobrej cyrkulacji powietrza. Zdecydowanie lepiej będzie więc rosła na skarpach niż w zagłębieniach.
Jak uprawiać lawendę?
Lawenda kiełkuje pod wpływem niskiej temperatury. Z tego względu najbardziej dogodnym terminem wysiewu nasion jest początek jesieni lub wczesna wiosna. Wybór drugiej możliwości łączy się z koniecznością poddania nasion tzw. stratyfikacji – zabiegu mającego na celu ich wychłodzenie poprzez tymczasowe umieszczenie w wilgotnym podłożu o niskiej temperaturze. Młode krzewy lawendy stosunkowo łatwo uzyskasz także z tzw. odkładów, tj. najniższych pędów, które zostały przygięte i umieszczone kilka centymetrów w głąb podłoża, a następnie przysypane żyzną glebą. By roślina rosła pionowo, przywiąż pęd do palika. Przy tak uprawianej lawendzie należy dbać o odpowiedni poziom nawilżenia gleby (powinno być stale lekko wilgotne).
Czas kwitnienia lawendy przypada na okres od czerwca do października. By uchronić roślinę przed przemarznięciem podczas pierwszych jesiennych przymrozków, dolną część (tuż przy podłożu) obłóż słomą lub zeschniętymi liśćmi. Początkiem zimy, gdy temperatura z dnia na dzień będzie coraz niższa, okryj koronę krzewu stroiszem. Wiosną natomiast rozsyp wokół krzewów ok. 2-centymetrową warstwę kompostu.
Podstawowa pielęgnacja lawendy
Regularne cięcie to najważniejszy zabieg pielęgnacyjny, dzięki któremu lawenda zyskuje estetyczny wygląd: korona krzewu pozostaje zwarta, a kwiaty zachowują właściwy – kłosowaty – wygląd.
Formowanie lawendy warto zacząć tuż po posadzeniu. Młode, jeszcze nie do końca rozkrzewione rośliny, skróć o połowę w pierwszym roku wzrostu. Dzięki temu w krótkim czasie zaczną wypuszczać wiele nowych pędów. W dokładnym, a przy tym bezpiecznym cięciu (bez ryzyka poszarpania delikatnych pędów) pomogą Ci nożyce akumulatorowe. Są lekkie (ważą niecały kilogram) i poręczne, co sprawia, że możesz mieć je zawsze przy sobie i w każdej chwili wykorzystać do drobnych prac w ogrodzie.
W kolejnych latach lawendę przycinaj systematycznie; wiosną (marzec-kwiecień) usuń chore, złamane, przemarznięte lub uschnięte pędy. Pozostałe natomiast skróć tak, by nadać krzewom pożądany kształt. Ponadto, krótko po kwitnieniu, obetnij przekwitające kwiaty z ok. 7-centymetrowym fragmentem pędu.
Lawenda: ozdoba ogrodu, domowe lekarstwo i oryginalna przyprawa
.jpg)
Źródło: www.pinterest.com
Jak wykorzystać lawendę?
Lawenda lekarska oraz angielska to najpopularniejsze odmian tej rośliny. Pierwszy znajduje zastosowanie jako domowy lek uśmierzający ból różnego pochodzenia. Drugi z kolei to chętnie stosowany dodatek do wielu dań oraz wypieków.
Najcenniejszym składnikiem lawendy lekarskiej jest olejek eteryczny, pomocny w leczeniu m.in.:
- dolegliwości trawiennych,
- stanów napięcia nerwowego oraz migreny,
- bezsenności,
- stanów zapalnych (jako płukanka do ust w przypadku bólu zęba; składnik maści i kremów stosowanych w domowym leczeniu trudno gojących się ran).
By samodzielnie przygotować olejek z lawendy, napełnij wysokie naczynie (np. słoik) świeżo zerwanymi kwiatami, a następnie zalej je, uprzednio podgrzanym, olejkiem ze słodkich migdałów. Napar przechowuj w zakręconym naczyniu przez ok. miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedź zawartość słoika przez sitko i przelej do kilku mniejszych butelek. Tak przygotowany olejek gotowy jest do użycia.
Lawenda angielska jest blisko spokrewniona z miętą, rozmarynem, szałwią i tymiankiem. Możesz więc stosować ją jako zamiennik do dań mięsnych, przede wszystkim z dziczyzny lub baraniny. Świeże kwiaty są doskonałą (zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku) dekoracją do większości potraw, suszone zaś możesz dodać do cukru, dzięki czemu otrzymasz domowy cukier lawendowy przydatny w przygotowywaniu deserów.
Lawenda, ze względu na odprężającą woń kwiatów oraz szerokie zastosowanie w domowej medycynie i kuchni, to jedna z roślin, którą warto posadzić w swoim ogrodzie. Przestrzegając podstawowych zasad pielęgnacji lawendy, będziesz mógł cieszyć się jej wszechstronnymi właściwościami nie tylko w okresie intensywnego kwitnienia, ale przez cały rok.
-adaptive-70x70.webp)
-adaptive-70x70.webp)


